Print

6 tips tegen phishing

10-07-2015 • Marcia van Dinteren • 2267 keer bekeken

Checklist phishing:

1. Mails van financiële banken, kabelaars en energiemaatschappijen.
De meeste phishing e-mails worden verstuurd namens financiële banken, kabelaars en energiemaatschappijen. Het lijkt dan alsof bijvoorbeeld uw bank u een e-mail verzonden heeft. Banken sturen normaal gesproken geen e-mails naar hun klanten. Let daarom extra op bij een e-mail van uw bank. Bij twijfel raden wij aan om contact op te nemen met uw bank. Zij weten precies of u te maken heeft met criminelen.

2. Controleer de link
Ziggo meldt vandaag dat zij geplaagd worden door phishing mails. Vaak krijgen de klanten een e-mail met een niet betaald bedrag, die zij moeten overmaken via een link.  Via deze link komen de klanten op een valse site terecht. U kunt gemakkelijk controleren waar de link naar toe verwijst zonder op de link te klikken. Dit doet u door met uw muis op de link te staan, maar niet te klikken. Een betrouwbare link begint altijd met www. en verwijst naar een bestaande website. Kijk goed naar de link, bevat deze elementen zoals een ‘spatie’ of ‘@’ dan is de link niet betrouwbaar.

3. Persoonlijke gegevens
Geef nooit zomaar uw persoonlijke gegevens zoals uw pincode, creditcard gegevens of andere wachtwoorden door op websites.

4. Taalgebruik
In phishing e-mails bevatten vaak spellingfouten of taalfouten. Vaak komt dit doordat de tekst vertaald is naar het Nederlands. Wees daarom extra alert op de tekst in uw e-mail.

5. Aanhef
De meeste phishingmails gebruiken een algemene aanhef, zoals ‘Geachte heer/mevrouw’, en nooit ‘Geachte heer Blom’.

6. Beveiligde verbinding
Als u gaat inloggen op bijvoorbeeld website van banken of gemeente dan gaat dit vaak via een beveiligde verbinding. Je browser geeft met een hangslotje aan dat je een beveiligde verbinding hebt.

Bij twijfel kijk dan op de website onder wiens naam de e-mail is verzonden. Vaak vermelden bedrijven op hun internetsite of zij te maken hebben met phishing.

2,268 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

Marcia van Dinteren

Print

Virusscan test