Stichting Brein - Computer Care Center
Print

Wat is en doet Stichting Brein precies?

31-03-2016 • Anne Bouk Swildens • 3104 keer bekeken

Wat is stichting Brein?

Stichting Brein is een auteursrechtenorganisatie in Nederland en is opgericht in 1998. Het is een private organisatie en heeft dus geen speciale opsporingsrechten. Toch weet zij creatief om te gaan met haar opsporingsmethoden. Eind 2015 deze organisatie aangekondigd dat het dit jaar een nieuw softwaresysteem gaat implementeren om uploaders van illegale films, muziek en andere content te kunnen lokaliseren en veroordelen. Deze zogenoemde piraterij wordt Stichting Brein niet altijd in dank afgenomen. Zo is de website van stichting Brein onder andere aangevallen door hackersgroep Anonymous. Brein heeft aangegeven dat dit nieuwe softwaresysteem inmiddels in werking is gesteld.

Hoe gaat Stichting Brein te werk?                                                    

Tot een week geleden was het onduidelijk hoe dit nieuwe softwaresysteem werkt. Wel dat het goedgekeurd is door autoriteit persoonsgegevens, dat voorheen door het leven ging als college bescherming persoonsgegevens(CBP). Maar hoe werkt dit dan? Systematisch gaat Brein door een lijst met duizenden IP-adressen die bepaalde illegale content uploaden. Veel mensen downloaden bijvoorbeeld een film of serie maar wat zij niet weten is dat wanneer zij deze downloaden automatisch ook uploaden. Hoe veel gevaar loop je dus? Brein heeft in ieder geval al aangegeven dat zij prioriteit stelt aan herhaaldelijke of eerste uploads. Uit deze lijst met duizenden IP-adressen selecteert en identificeert zij dus een aantal van deze adressen die worden opgeslagen. Vervolgens beoordeelt zij of het gepermiteerd is nader onderzoek te doen naar gebruikers. Deze adressen mogen voor maximaal 6 maanden worden bewaard. Andere IP-adressen worden direct verwijderd of na maximaal 3 maanden. Het is onduidelijk of je met een VPN verbinding de software van Brein kunt omzeilen. Brein gaat dus zelf ook dergelijke content downloaden, best gek als je je bedenkt dat zij mensen die dit doen juist tegen wil gaan. In de praktijk wordt deze techniek ook o.a. toegepast door de politie.

Tegen wie onderneemt stichting Brein actie?

De acties zijn gericht op onder andere Torrent websites en applicaties zoals Popcorntime die het mogelijk maken illegale content te downloaden en uploaden. De film- en muziekindustrie lijdt hier namelijk flink onder en zijn maar wat blij dat hiertegen actie wordt ondernomen. Zo ligt het bedrijf al jarenlang in de clinch met o.a. Ziggo, KPN en T-mobile over het blokkeren van the pirate bay, een populaire website waarop veelal illegale content gedownload en geüpload wordt. In eerste instantie werd deze blokkade goedgekeurd door de rechtbank waarna Ziggo en XS4ALL in beroep zijn gegaan en de blokkade door de rechter werd afgewezen. Als reactie is stichting Brein hiertegen in cassatieberoep gegaan. De hoge raad heeft destijds in  2015 geoordeeld dat de blokkering van the pirate bay niet afgewezen had mogen worden omdat er inderdaad bewezen kan worden dat inbreuk wordt gemaakt op auteursrechten.

Wanneer moet je op je tellen passen?

Het lijkt erop dat je je als consument die soms een film downloadt niet veel zorgen hoeft te maken. De grootste geldschieters van Brein, Amerikaanse studio’s willen niet dat Brein zich specifiek richt op deze groep mensen omdat dit slechte reclame is voor deze ondernemingen aldus een woordvoerder van DutchFilmWorks. Daarnaast moet ook nog wanneer een IP-adres wordt opgeslagen door Brein dit worden gekoppeld aan de NAW gegevens van deze uploader. Deze moet zij opvragen bij de  internet provider, iets wat in de praktijk zelden wordt verstrekt. Het is dus zeer waarschijnlijk dat deze gegevens pas door Brein verkregen kunnen worden na tussenkomst van een rechter voor zij een eventuele juridische procedure kan starten. Wanneer dit wel gebeurt kijk dan uit als frequente uploader of eerste uploader. Stichting Brein richt zich voornamelijk op deze groep gebruikers. Eventuele gevolgen kunnen zijn dat er een waarschuwing wordt gegeven of een schikkingsvoorstel wordt verstuurd.

3,105 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Anne Bouk Swildens

Print

Nepmail

Programma Rambam